Univerzita Komenského slávnostne otvorila nový akademický rok

17.09.2012 Bratislava

Bratislava 17. septembra (TASR) – Najstaršia a najväčšia univerzita na Slovensku – Univerzita Komenského v Bratislave dnes oficiálne otvorila 94. akademický rok. Pri tejto príležitosti sa v Aule UK na Šafárikovom námestí konalo slávnostné zhromaždenie akademickej obce.

Prítomným akademikom, študentom i návštevníkom sa prihovoril rektor UK Karol Mičieta. Vo svojom príhovore zdôraznil, že univerzita bude aj v novom akademickom roku plniť svoje dlhodobé zámery. "Ide napríklad o angažovanosť univerzity v programe Konkurencieschopnosť, kde začínajú svoju činnosť tri projekty vytvárania študijných programov v cudzích jazykoch na Jesseniovej lekárskej fakulte UK a štyri obdobné projekty na fakultách v Bratislave."

Na otázku TASR, aký akademický rok očakáva, Mičieta odpovedal, že bude určite náročný. "Aj vzhľadom na súčasnú celospoločenskú situáciu sú vysoké školy veľmi sledované, ako budú zaisťovať kvalitnú výučbu." Mičieta poukázal aj na fakt, že veľmi sledovanou otázkou bude aj to, ako bude štát financovať vysoké školstvo, nielen pokiaľ ide ide o materiálno-organizačné zabezpečenie výučby, ale aj o financovanie vysokého školstva, napríklad v prípade platov pedagógov, hlavne špičkových.

Rektor UK vyzdvihol aj úlohu Univerzity Komenského v prípade pozitívneho obrazu vysokoškolského vzdelávania na Slovensku. Nevyhol sa tak kritike medializovaných udalostí okolo "kšeftovania s diplomami" a minimalizovania kritérií, ktoré sú pre mnohých jedinou ambíciou kvality vysokých škôl.

"Univerzita Komenského musí byť inštitúcia, ktorá musí zdôrazniť, že toto nie je cesta pre Slovensko," zdôraznil Mičieta. "I naďalej budeme udržiavať a rozvíjať princípy a hodnoty, ktoré nám dnes i v budúcnosti umožnia pozrieť sa priamo do očí partnerom, plniť reálne naše poslanie a byť rešpektovaným partnerom na domácej i medzinárodnej scéne."

Výučba na UK v zimnom semestri akademického roka 2012/2013, ktorý bol dnes slávnostne otvorený, potrvá do 14. decembra 2012. Po skúškovom období sa od 11. februára 2012 začne na UK letný semester. Do prvého ročníka jednotlivých fakúlt UK v novom akademickom roku by malo podľa predbežných údajov nastúpiť približne 7000 študentov.
 

Vyberte región